• PAȘTELE IN SADOVA

Atmosfera naturală este unul dintre elementele cheie ale sărbătorii Paștelui în Sadova. Peisajele montane învelite în verdeața naturii, luminate de razele palide ale Soarelui oferă starea de spirit specifică acestei mari sărbători creștine.

În privința pregătirilor pentru Paște, acestea încep cu revenirea la rădăcini și tradiție. Casa părintească este locul preferat al sadovenilor, familia reprezentând un element central. Evident, mâncarea și obiceiurile joacă și ele un rol important în pregătirea pentru celebrarea Învierii Domnului. Noi am ales să vă introducem în această poveste care se păstrează în Sadova din străbuni, prezentându-vă câteva elemente cheie ale acestei sărbători:

  • Pasca

Simbolul Paștelui în Sadova, fiind cel mai important produs dulce al acestei sărbători, preparat în Joia sau în Sâmbăta Mare. Aspectul special al păștii este dat de împletiturile de pe margini și crucea împletită așezată pe mijloc cu care aceasta este ornată. Ingredientele principale care dau un gust inconfundabil acestui preparat sunt brânza de vaci îndulcită cu zahăr, scorțișoara și stafidele. Alături de pască, se coc mai multe dulciuri printre care și cozonaci, plăcinte sau babe. Totuși, pasca este singura care ocupă un loc de cinste în coșul cu bunătăți al sadovenilor pe care aceștia îl sfințesc la Biserică în dimineața de Paște.

  • Înroșirea ouălor

Păstrând în continuare legenda conform căreia ouăle aduse de Fecioara Maria au fost înroșite de sângele lui Hristos, sadovenii vopsesc ouăle în roșu în Joia Mare, Vinerea Mare sau Sâmbăta Paștelui. Chiar dacă tradiția amintește doar prezența ouălor roșii, gospodinele obișnuiesc să dea și alte culori ouălor precum: verde, albastru sau galben. Important este faptul că sadovenii oferă în continuare o mare importanță ouălor înroșite și le mențin drept unul dintre simbolurile tradiției
de Paște.

  • Încondeierea ouălor

Este o practică rămasă moștenire din străbuni și adusă la nivelul de artă. Acest vechi obicei este foarte întâlnit și renumit în zona Bucovinei, implicit în Sadova. Satul încă găzduiește femei care se ocupă cu această îndeletnicire și au grijă să fie transmisă către generațiile următoare. În ceea ce privește practica încondeierii există câteva detalii simple. Ouăle sunt încondeiate cât sunt calde cu ajutorul pensulei și al peniței. Modele regăsite pe acestea reprezintă motive tradiționale de diferite tipuri și culori care au influențe provenite din mai multe culturi.

  • Slujba de Înviere și “luarea luminii”

Slujba de Înviere este momentul cheie al acestei sărbători. Este seara în care sadovenii merg la Biserică pentru a celebra Învierea Domnului. Acest moment este foarte important pentru cei din Sadova fiind păstrate toate tradițiile acestui ritual și creându-se o comuniune cu divinitatea. La miezul nopții preotul rostește binecunoscuta frază “Veniți de luați lumină!”. La acest îndemn credincioșii își aprind lumânările ale căror flacără reprezintă în fapt luminarea sătenilor și a spațiului în care trăiesc. Slujba se încheie dimineață odată cu sfințirea coșului pascal pregătit după o veche tradiție.

Pastele in Sadova Bucovina
  • Prima zi de Paști 

Prima zi de Paști începe cu ritualuri și obiceiuri păstrate din vechime. Ajunși acasă, de la Biserică, toți membrii familiei se spală într-un vas cu apă neîncepută în care se află un ou roșu, semn al sănătății și un bănuț de argint, semn al bogăției și purității. Înainte de a se înfrupta din bucatele alese, gătite cu dragoste, atât cei mici cât și cei mari iau din anafora de Paște. Obicei specific Paștelui este și cel al ciocnirii ouălor cât și umblatul după ouă roșii al copiilor, obiceiuri păstrate și în ziua de azi în comuna Sadova. 

Un alt obicei al primei zile de Paşti este participarea la vecernie. În jurul orei 16:00, sadovenii îmbracă portul popular şi păşesc din nou în lăcaşul de cult. 

  • Ziua Tineretului (A doua zi de Paști)

Portul popular este purtat cu fală şi în cea de-a doua zi de Paşti, tot în acelaşi cadru sobru şi mistic oferit de Biserică. Diferența o fac totuşi actorii care iau parte la slujba din a doua zi a sărbătorilor pascale şi anume tinerii din sat. Viitorul şi purtătorii tradițiilor sadovene către generațiile următoare care se vor naşte aici.

Dacă dorești să petreci un Paște cu adevărat autentic care să te încarce cu voie bună, spiritualitate și mulțumire, Sadova este locul perfect. Aici tradiția este încă vie, iar sătenii o respectă și o transmit mai departe cu mândrie. Sărbătorile Pascale sunt tratate de sadoveni cu aceeași seriozitate și evlavie precum le tratau și strămoșii lor.

Experience Sadova

Pentru o vacanță de neuitat alege una dintre cele mai frumoase cazări din Sadova. Îți recomandăm o serie de pensiuni liniștite, confortabile și fermecătoare unde să savurezi clipele de relaxare mult așteptate.

ro_RORO