• Gastronomie locală

    Gust autentic bucovinean

  • Gastronomie locală

Farmecul tradiţional al Sadovei este încă prezent nu doar de dragul turismului, ci pentru că oamenii încă îşi muncesc pământurile ca odinioară, cresc animale, folosesc hambarele din lemn pentru fân, locuiesc în căsuţele tărăneşti, iar ulițele s-au păstrat ca pe vremea bunicilor: prăfuite, cu miros de iarbă crudă şi aer curat, numai bune să le iei la picior într-o plimbare.

Cu toții știm că în Bucovina se manancă cel mai bine și sănătos. Cei mai mulți săteni încă mai muncesc pământul și cresc animale pentru a-și asigura hrana cea de toate zilele. Recoltele bogate sunt privite ca daruri de la Dumnezeu. Cele mai populare alimente din Sadova sunt cartofii, făina de porumb, laptele, preparatele din porc și murăturile. Odată ajunse aceste produse în mâinile gospodinelor, iau naștere rețete delicioase, păstrate cu grijă din moși strămoși.

Dacă vii în Bucovina de Crăciun, nu uita să guști din bucate pentru care ni s-a dus faima: sărmăluţele în cuib de smântână, cârnaţii de porc cu salată de sfeclă roşie şi hrean, păstrăvul în cetină de brad, supa de pui cu tăieţei de casă, tocăniţele cu legume din carne de pui sau vită și tochitura de porc,  la care se adaugă slănina şi un pahar de ţuică. De asemenea, sunt nelipsite mâncărurile făcute din ciuperci din pădure (hribi, opintici). Pentru desert, cel mai renumit este cozonacul, urmat de plăcintele „poale-n brâu”, clătitele sau papanaşii cu brânză.

La capitolul băuturi, gazdele se pot lăuda cu o gamă largă de aperitive alcoolice, realizate din fructe: vişinată, cireșată, afinată, cornată, zmeurată. Băutura tradiţională este ţuica dublu distilată sau pălinca. O băutură apreciată este şi berea de casă, pe care gospodinele o prepară din hamei și boabe de porumb.

Sadovenii se mândesc cu produse româneşti, sănătoase, gustoase, care sunt dovada spiritului gospodăresc. De la caș autentic la preparate tradiționale din carne și pește, balmoș și alte bunătăți care sunt la ele acasă, secretele bucătăriei tradiţionale bucovinene rămân bine-păstrate aici. 

Spiritualitatea și ospitalitatea bucovineană sunt oglindite chiar și în bucatele tradiționale. Este absolut imposibil să reziști bunătăților de aici. Toate sunt pregătite cu suflet, totul te îmbie. Dar cuvintele sunt de prisos, așa că te așteptăm să vizitezi restaurantele din zonă. 

Reţetele bucatelor bucovinene sunt păstrate bine în fiecare familie şi se transmit urmaşilor cu mare grijă. Brânza, peștele și preparatele din carne, sunt numai câteva lucruri care nu trebuie să lipsească din lista ta. O altă specialitate bucovineană pe care nu trebuie să o ratezi este balmoşul. Cel adevărat, adică cel mai gustos şi autentic este cel făcut de bacii de la stână, însă se poate realiza şi în propria bucătărie. La stână balmoşul se prepară în ceaunul pus pe pirostrii.

ro_RORO