1 kg de făină
50 g drojdie proaspătă
o lingură ulei
o lingurinţă de sare
o linguriţă rasă de zahăr
jumătate litru apă
Dizolvă drojdia într-o cană cu apă călduţă, împreune cu sarea, zahărul şi 150 g făină (cât să se îngroaşe puţin). Maiaua se lăsă apoi la crescut cam 20-30 de minute.
Apoi, într-un castron se adaugă treptat restul de făină, apa călduţă, uleiul se frământă foarte bine, cu grijă, să nu rămână cocoloaşe. Se frământă până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină.
Se lasă aluatul la crescut vreo oră sau până când îşi dublează volumul. Aluatul se împachetează de la exterior către interior şi se mai lasă la crescut încă o oră în tavă. Se preîncălzeşte cuptorul şi se pune pâinea la copt, nu întainte de a se unge cu o pensulă cu apă şi a se cresta. Pentru o pâine cu o crustă crocantă, pune un vas cu apă în cuptor, pe o treaptă mai jos. Se coace pâinea între 45 de minute şi o oră, în funcţie de cuptor. E gata când crusta devine tare.