• Pâine de casă

Ingrediente:

1 kg de făină

50 g drojdie proaspătă

o lingură ulei

o lingurinţă de sare

o linguriţă rasă de zahăr

jumătate litru apă

Mod de preparare

Dizolvă drojdia într-o cană cu apă călduţă, împreune cu sarea, zahărul şi 150 g făină (cât să se îngroaşe puţin). Maiaua se lăsă apoi la crescut cam 20-30 de minute.

Apoi, într-un castron se adaugă treptat restul de făină, apa călduţă, uleiul se frământă foarte bine, cu grijă, să nu rămână cocoloaşe. Se frământă până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină.

Se lasă aluatul la crescut vreo oră sau până când îşi dublează volumul. Aluatul se împachetează de la exterior către interior şi se mai lasă la crescut încă o oră în tavă. Se preîncălzeşte cuptorul şi se pune pâinea la copt, nu întainte de a se unge cu o pensulă cu apă şi a se cresta. Pentru o pâine cu o crustă crocantă, pune un vas cu apă în cuptor, pe o treaptă mai jos. Se coace pâinea între 45 de minute şi o oră, în funcţie de cuptor. E gata când crusta devine tare.

  • Colțunași cu brânză

Ingrediente:

300 g de făină

160 ml apă călduță

200 g brânză de vaci

2 ouă

50 g de zahăr

10 g zahăr cu vanilie

Coajă rasă de la o lămâie

O linguriță de sare

Mod de preparare

Într-un vas amestecă brânza cu ouăle, zahărul, zahărul cu vanilie și coaja de lămâie. Într-un alt vas, frământă un aluat doar din făină și apă. Caută în cămară cea mai vrednică dintre oale, umple-o cu apă, scufundă în ea o lingură cu sare și pune-o la fiert. Între timp fă aluatul sul și taie-l în 16 felii egale. Întinde fiecare felie cu un sucitor, înnobilează-o cu câte o lingură de umplutură gălbuie, apoi deseneză-i conturul cu arătătorul umezit în apă. Șiretlicul ăsta va ajuta la lipirea aluatului.

Împăturește colțunașii în două și presează marginile hotărât, cu dinții unei furculițe. Ultimul pas este să îi arunci în apa care clocotește și să îi fierbi timp de 15 minute la foc mic.

Reţetă Cozonaci

Ingrediente:

1.2 kg faina

300 gr. zahar

1 lamaie rasa

1 lingura untura/unt

1 ½ lingura de  sare

4/5 galbenusuri

150 gr ulei

35 gr drojdie

0,5 l lapte prins (chisleac sau iaurt)

1 lingurita esenta de lamaie

Mod de preparare

Preparare Nucă

Se fierb 500 ml lapte cu 100 gr zahăr. Se toarnă amestecul fierbinte peste 500 gr. nucă măcinată

Preparare Mac:

Se fierb 500 ml apă cu 100 gr. zahăr. Se toarnă amestecul fierbinte peste 500 gr mac măcinat. Ulterior se adaugă 2 albușuri bătute spumă.

Preparare:

Drojdia se freacă cu zahărul, apoi se adaugă laptele. Amestecul se pune peste făînă și se pune la dospit timp de 20 min. (se folosesc doar 100 ml lapte). Laptele rămas se încălzește și se adaugă, câte puțin, peste făină. Aluatul se frământă timp de 20 de minute, timp in care se adaugă untură, uleiul, 4 gălbenușuri și ingredientele pentru aromă.

Aluatul obținut se lasă 40 de minute la dospit, la cald, până devine pufos.Ulterior, se împarte în două părți, se adaugă umplutura, se rulează cozonacii și se lasă la odihnit 15 minute.

Înainte de a-i pune la cuptor timp de o oră, se ung cu zahăr și gălbenuș.

După coacere, se pot unge cu miere.

Balmoş Bucovinean

Ingrediente:

1 kg mălai

350 g unt

2 l zăr proaspăt

1 ou

600 g brânză de oaie

250 g caș

Sare după gust

O ulcică de chișleag

Mod de preparare

Una din mâncărurile de bază ale ciobanilor din pitoreasca zonă a Bucovinei este balmoșul.

Într-o oală înaltă pune untul la topit, asezonat cu un pic de sare. Apoi toarnă deasupra zerul și lăsă-l la fiert, la foc mic. Când începe să clocotească, toarnă mălaiul treptat și cernut – ca pentru mămăligă. Amestecă un pic să nu facă deloc cocoloașe și lăsă-l la fiert 15 minute. Pune oul și amestecă. Rade brânza peste balmoșul care se formează în oală și amestecă-l temeinic. Când începe să se desprindă de pe oală, mai lăsă-l 5 minute și dă-l la o parte de pe foc.

Balmoșul se servește fierbinte, presărat cu caș fărămițat, alături de o ulcică plină cu chișleag proaspat!

Cighir (drob de miel) din Bucovina

Ingrediente:

organe de miel: ficat, inimă, plămâni, splină, rinichi.

1 ceapă

1 rădăcină de pătrunjel

1 morcov

2 ouă

2 legături de ceapă verde

verdeață proaspătă (mărar și pătrunjel)

1 felie de pâine înmuiată în lapte și stoarsă bine

sare, piper și cimbru

2 linguri de ulei (sau untură de porc)

prapurele mielului (membrana care înveleste organele)

Mod de preparare

Drobul de miel – sau cighirul, cum i se mai spune în Bucovina – stă la loc de cinste pe masa pregatită în Sâmbăta Mare, înainte de Paști. Se servește de obicei cald, lângă salate sau garnituri, dar la fel de bine poate fi servit și rece, ca aperitiv.

Organele se spală și se fierb împreună cu morcovul și rădăcina de pătrunjel 30 – 40 de minute, după care se scurg de zeamă și se toacă mărunt. Ceapa se taie mărunt, se călește în ulei (sau untură) și se amestecă împreună cu organele tocate și pâinea. Toată compoziția se amestecă împreună cu verdeața tocată, ouăle crude, sare, piper și cimbru. Prapurele de miel se spală și se întinde într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra se pune compoziția, după care se acoperă cu marginile prapurelui. Se unge cu ulei și se introduce la cuptor la foc potrivit, până se rumenește bine.

Tochitură Bucovineană

Ingrediente:

1 kg carne de porc (amestecat: mușchiuleț, pulpă, ceafă, costiță)

300g cârnăciori afumați

100 ml vin alb dulce

3 căței de usturoi

1 linguriță boia dulce

50 ml ulei

sare, piper

4 ouă

200 gr. brânză de vaci sau telemea

Mod de preparare

Chiar dacă ai savurat tochitură în toate zonele din România, cea din Bucovina are un gust aparte, așa că noi îți arătăm exact cum se face acest preparat culinar tradițional.

Carnea se taie cubulețe și se prăjește într-un ceaun, împreună cu costița. Se adaugă puțină apă și se fierbe amestecul de carne la foc mic. După ce fierbe se adaugă vinul, usturoiul, cârnăciorii tăiați fin (prăjiți și ei în prealabil). Separat se face mămăliga. Tochitura se servește pe farfurie, alături de mămăligă peste care se pune brânză și oul prăjit.

ro_RORO