Sadova este o bijuterie ascunsă în vestul judetului Suceava. Este o comoară care așteaptă să fie descoperită. Vei găsi mii de motive pentru a te îndrăgosti de Sadova; oamenii, aventurile și secretele meșterilor populari. Și patru anotimpuri distincte care continuă să te cheme înapoi. Dacă ești convins că ai vazut și experimentat tot, atunci este timpul să explorezi Sadova.
În frumoasa lume a pajiștilor, a codrilor și a micilor ogoare, între Moldovița și Câmpulung Moldovenesc, se întinde comuna Sadova. Aflată pe pârâul cu același nume, înconjurată de obcine, așezarea de poveste este un adevărat cufăr cu comori pentru cei care ajung să o descopere, un loc unde tradiția este încă vie.
Sadova, în limba slavonă însemnând ‘’a doua grădină’’, este genul de loc care îți va rămâne în suflet, pentru că o vizită în acest colț al Bucovinei te liniștește, îți încarcă bateriile și te face să experimentezi cultura și căldura care a făcut celebră această zonă a țării, cu elemente unice. Nu mulți cunosc acest lucru, dar Sadova le este casă unora dintre cei mai vechi ulmi din țară, unii dintre ai având peste 700 de ani. La picioarele muntelui Muncel, se poate vedea o biserică deosebită, apreciată a fi una dintre cele mai frumoase din întreaga Bucovină. Sfântul lăcaș, denumit și ‘’Biserca de porțelan’’, constituie prima carte de vizită a comunității și se numără printre cele mai importante biserici sătești din România.
„Satul cu oameni frumoşi” este de fapt titlul uneia dintre cărţile scriitorului Dragoş Vicol, fiu al Sadovei. Acesta face referire în cartea sa, atât la frumuseţea fizică a oamenilor, cât şi la cea sufletească, menţinută prin păstrarea credinţei şi a tradiţiilor româneşti din zonă.
În Sadova, bisericile sunt pline de credincioși care merg la slujbă îmbrăcați în costume naționale de o frumusețe deosebită. Aici oamenii sunt mai uniți, prețuiesc munca și valorifică potențialul local, al pământurilor moștenite, a tradițiilor care au rămas în sufletele lor.
Dacă ai ales să descoperi Sadova, fără doar și poate, ai ales un loc cu iz tradițional dispărut demult de prin alte locuri.
Farmecul său este încă prezent nu doar de dragul turismului, ci pentru că oamenii încă îşi muncesc pământurile ca odinioară, cresc animale, folosesc hambarele din lemn pentru fân și locuiesc în căsuţele țărăneşti.