• Sadova, satul cu oameni frumoși

  • Sadova, satul cu oameni frumoși

Există oameni și locuri în Sadova peste care timpul pare că nu a trecut. Dacă alegi să poposești în comună mai mult de un weekend, vei putea observa că traiul Sadovei bucovinene este o poveste. Așadar, te invităm să devii un călător în căutare de frumos și să te rătăcești zile întregi pe ulițele satului. Până atunci, prin povestirile și imaginile noastre, te vom aduce mai aproape de satul cu oameni frumoși și îți vom arăta cum aceștia trăiesc, cum se hrănesc cu iubire și care este sensul existenței lor.

Lică Latiș – Coordonatorul Ansamblului Flori de Bucovina

În orice comunitate este nevoie de un înaintaș al valorilor, tradiției și culturii. Lică Latiș este omul care din pasiunea pentru cultura străbunilor și dragostea pentru leagănul copilăriei sale, Sadova, dorește să transmită generațiilor care îi urmează tot ceea ce această comună i-a oferit. De la comoara portului popular, la tradițiile unice din Bucovina, Lică le-a adunat pe toate și le păstrează cu mândrie. El le oferă tinerilor, fie ei săteni sau turiști, o lecție de istorie și cultură care trebuie păstrată și continuată cu aceeași dragoste și același respect ca până acum.

Descoperă aici. 

Daniela Coca

“Sunt mândră de ceea ce fac, îmi place ceea ce fac și de faptul că pot să transmit diverse sentimente, stări, în funcție de ce se urează: dragoste, prosperitatea, fertilitate. Iar oul este o metodă în care poți aduna mai multe astfel de gânduri bune.”, mărturisește omul frumos pe care vi-l prezentăm astăzi.

Viorica Latiș

Oamenii frumoși, precum doamna Viorica Latiș, care nu își uită rădăcinile și vor să dea mai departe din ceea ce strămoșii le-au dăruit, sunt cei mai de preț păstrători și înaintași ai culturii străbune.

Agripina Zbranca

Țesutul covoarelor este o adevărată artă, iar doamna Agripina ne-a dezvăluit câteva secrete despre aceasta cât și despre viața dumneaei. Descoperă-le aici!

Gheorghe Coca

Cu o seara înainte de Ignat, porcii visează că urmează sa fie tăiați, astfel, aceștia nu mai mănâncă, nu se mai îngrașă și nici nu mai pun carne pe ei. Tradiţia spune că în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate, ziua întreagă fiind dedicată doar tăierii, sortării şi preparării specialităţilor din carne de porc.

Lică Latiș

În orice comunitate este nevoie de un înaintaș al valorilor, tradiției și culturii. Lică Latiș este omul care din pasiunea pentru cultura străbunilor și dragostea pentru leagănul copilăriei sale, Sadova, dorește să transmită generațiilor care îi urmează tot ceea ce această comună i-a oferit. De la comoara portului popular, la tradițiile unice din Bucovina, Lică le-a adunat pe toate și le păstrează cu mândrie. El le oferă tinerilor, fie ei săteni sau turiști, o lecție de istorie și cultură care trebuie păstrată și continuată cu aceeași dragoste și același respect ca până acum.

Irina-Maria Niga

Irinuca ne-a vorbit atât de frumos, încât orice cuvânt de-al nostru în plus ar fi de prisos.
Îți spunem doar că, odată ajuns în Sadova, trebuie neaparat să vizitezi Lavanda Irinucăi ( Irina-Maria Niga ), să-i cunoști povestea și să iei o gură de aer proaspăt și îmbietor de brad cu lavandă.

Laura Erhan

Crescută după tradiția bucovineană, harnică și cu poftă de viață, mândra sadoveancă, Laura Erhan, ne povestește cum a ajuns să iubească muzica, să cinstească prin talentul ei locul de unde a plecat și cum a cutreierat țara-n lung și-n lat ca să ducă mai departe cântecul dulce si valorile bucovinenilor.
Laura este un om frumos și bun, o artistă desăvârșită, un talent de care sadovenii vor fi mereu mândri. Vă invităm sa vizionați o frântură din povestea vieții ei.

Familia Zbranca

Am călcat pragul casei a doi oameni frumoși, care continuă cu mândrie meșteșugurile învățate cu zeci de ani în urmă.
Domnul Zbranca este tâmplar de la o vârstă fragedă, pe când această îndeletnicire, se realiza exclusiv manual. Doamna Zbranca țese ii și duce mai departe această artă din dragostea pentru tradiție și familie.

Anca Timu – Sadova Catering

Când vine vorba de rețete, în Sadova produsele au propriul lor caracter delicios și tradiții adânc înrădăcinate. Sadovenii sunt loiali rădăcinilor lor culinare și mândri de tradițiile locale.

Mircea Coca

“Prin muzică aș vrea să transmit dorul de tradiții”, ne dezvăluie cu dragă inimă Mircea Coca, tânăr sadovean, student la Teologie.

Vasile Rusu

Mâncarea ciobănească pregătită în special în zilele de sărbătoare nu și-a pierdut rețeta în negura timpului.

Constantin Ignat

De când e lumea, credința a fost ceea ce i-a ghidat pe sadoveni mai departe și i-a ajutat să treacă peste toate. Prin mersul la biserică și prin privitul icoanelor își umpleau inima. „Lumea crede în iconița aceea pe care o porți să te protejeze, să te ferească de rău”.
Pe lângă lumea transcedentală pe care o prezintă omul frumos, Constantin Ignat, ne împărtășește experiența sa, tehnici ale picturii, ne invită să descoperim cum o simplă bucată de lemn de tei devine fereastră spre cer.

Emilia Rusu

Tradiția a curs mereu în sângele sadovenilor și astfel, încă vedem suflete pure care se bucură de aceasta.
Un astfel de suflet este Emilia Rusu, o tânără căreia-i face plăcere să celebreze tradiția prin cântec și port popular, încă de la grădiniță. Deși noile generații par a uita încet de frumusețea acestor obiceiuri, oamenii frumoși precum Emilia găsesc bucuria în hore, doine, bătute și sârbe.

Ilie Erhan

Domnul Erhan practică meșteșugul cioplitului în lemn din pură pasiune și din dorința ca această îndeletnicire tradițională, alături de elementele sale specifice, să nu devină istorie:
“O fac din dragul de a perpetua simbolurile vechi românești.”

Maria Constantinescu

Doamna Maria Constantinescu este meșteșugarul care făurește baza oricărei cămăși tradiționale, anume pânza care urmează a fi croită și împodobită cu simboluri și modele.

Zahara Botă

“Barbații și femeile umblau la treabă cu ițari și cu cameșă…. dar nu cameși așa împuiete. Era cameșă albă, curată, cu oleacă de modeluț pe dânsa.“

Elena Coca

Doamna Elena încondeiază ouă aşezând mai mult decât pete de culoare şi motive tradiționale pe acestea, dumneaei pune în fiecare mică piesă de muzeu pasiune şi dragoste pentru cultura pe care o duce mai departe, mulțumind astfel pentru darul primit de la divinitate.

Familia Bedrule – La Stâna Bucovineană 

Cu toții știm că în Bucovina se mânâncă cel mai bine și sănătos.
Produsele bucovinene și implicit cele sadovene și-au creat un renume de-a lungul anilor, atât în România cât și în afara țării. Totul începe cu ingrediente pure din natură. Cu cât acestea sunt mai simple, cu atât sunt mai savuroase preparatele. Când vine vorba de rețete, în Sadova produsele au propriul lor caracter delicios și tradiții adânc înrădăcinate, mai cu seamă la făbricuța de lapte La Stâna Bucovineană și Băcănia Fermei a căror poveste vă invităm să o aflați.

Mihaela Lehaciu

Însoţind omul în toate împrejurările vieţii sale, cotidiene, sărbătoreşti şi ceremoniale, meșteșugul a fost și încă mai este ceea ce înveselește chipul omului, îi dă putere și îi face inima să crească de bucurie. Mihaela Lehaciu este omul frumos pentru care meșteșugul înseamnă acest lucru: împlinire. „Ar să fie tare fudul cine ar să îmbrace bundița asta”.
Din dragoste pentru nepoți a început această îndeletnicire, iar astăzi dânsa ne împărtășește câteva din felurile în care se croiește o bundiță, se coase o ie sau o traistă și ne mărturisește cu credință că atunci când vrei să faci ceva, e imposibil să nu poți.
ro_RORO