Produsele bucovinene și implicit cele sadovene și-au creat un renume de-a lungul anilor atât în România cât și în afara țării. Totul începe cu ingrediente pure din natură. Cu cât acestea sunt mai simple, cu atât sunt mai savuroase preparatele. Când vine vorba de rețete, în Sadova produsele au propriul lor caracter delicios și tradiții adânc înrădăcinate. Sadovenii sunt loiali rădăcinilor lor culinare și mândri de tradițiile locale.

La Stâna Bucovineană

Povestea Stânei a început acum 16 ani când au investit în prima fermă de vaci de lapte din zonă. Timp de 12 ani au produs lapte materie primă pentru Dorna Lactate. În 2016, din raționamente economice, au decis să treacă la procesarea laptelui materie primă în produs finit. În același an, sub brandul “La Stana Bucovineana”, au început un parteneriat. Cu pași mici dar siguri, bazându-se pe calitate și perseverență, au reușit până în prezent să se facă cunoscuți. Brandul, La Stâna Bucovineană, este recunoscut pe plan local, cât și la Iași, București sau alte zone unde au parteneri de încredere pentru distribuția produselor.
📲 Contact – 0765 404 934 | Nr 790, Sadova
Sadova Catering 

Sadova Catering pregătește cu drag și spor bucate pentru evenimente speciale, în special pentru sosirea voastră în Sadova pentru prima sau a zecea oară. Gustul autentic al rețetelor tradiționale este mereu prezent în mâncarea care completează jocul și voia bună a sadovenilor. În cazul în care pofta de gogoși, poale-n brâu sau sarmale te cuprinde, Sadova Catering este gata să pregătească și să livreze oricare dintre aceste delicii pentru ca tu să te bucuri de un gust autentic și natural în cel mai scurt timp. 
📲 Contact – 0745 084 397 | Strada Boteni, nr 553, Sadova
Stâna Sadoveană

Nu îți vom recomanda un restaurant vestit pentru balmoșul său ci te trimitem direct la locul în care acest fel de mâncare a luat naștere, la stână. Vei învăța de la Vasile Rusu, cel mai vestit bucătar al acestui deliciu, cum să faci un balmoș ca la carte, cu gust autentic de Bucovina. La final, balmoșul gătit de tine va fi savurat într-un peisaj de basm. Vasile Rusu de la te așteaptă să deguști  faimosul și deliciosul balmoș făcut pe loc cu ingrediente din ferma proprie.
📲 Contact – 0726 332 220 |  Sadova

Carmangeria Ungureanu


Produsele din carne din Bucovina reprezintă gustul tradițional, autentic și inegalabil al mezelurilor de calitate al căror savoare nu se uită niciodată. Carmangeria Ungureanu este unul dintre producătorii acestor preparate mult “vânate” de către gurmanzi care se ridică la cele mai înalte standarde. Se încadrează pe piața micilor producători extrem de apreciați în zona Sadovei și oferă o experiență culinară care satisface și cele mai pretențioase gusturi.

📲 Contact – 0723 364 907 | Strada Latiseni 85, Sadova

Definiția Sadovei este tradiția și cultura străbună. Toate îndeletnicirile pe care strămoșii le-au practicat cu drag sunt continuate de către sadoveni și predate, mai apoi, generațiilor tinere, ritual prcticat de când se știu. Produsele populare reprezintă, încă, o formă de artă și de respect față de trecut pentru oamenii de aici, iar cei mai pricepuți meșteri nu se dau în lături de la a face cunoscut publicului larg frumoasele moșteniri ale Bucovinei. De la realizarea portului popular la arta prelucrării lemnului, fiecare domeniu își are în comună maestrul.

Ii și cămăși

Portul popular este purtat cu mândrie de sadoveni și transmis, cu prețuire, din generație în generație. Doamna Zahara Botă este unul dintre meșteșugarii satului și are grijă ca iile și cămășile bucovinene să nu fie date uitării și să fie recunoscute oriunde. Dumneaei cose aceste piese de port popular din Bocovina păstrând o veche tradiție și ea moștenită din bătrâni.

Contact Producător 

📲 Botă Zahara: 0752 696 821

Tâmplărie

Meșteșugul prelucrării lemnului a fost răspândit în zona de munte, dar puțini mai sunt cei care s-au încumetat să învețe această artă străveche. Domnul Dumitru Latiș, muntean al Sadovei, a preluat cu drag și curaj această îndeletnicire, dând lemnului noi forme și întrebuințări. De la porți de lemn impunătoare și până la case din bârne atent lucrate, sadoveanul nostru nu se dă în lături de la nicio provocare a cărui actor principal este lemnul.

Contact Producător 

📲 Latiș Dumitru: 0745 679 661

Sculptor – Meșter popular

Sculptarea lemnului este o artă binecunoscută în zona Bucovinei, dar practicată din ce în ce mai rar de localnici. Nicolae Coca, însă, este unul dintre meșterii populari care duce această îndeletnicire mai departe având grijă să nu rămână doar un fir al istoriei. Din mâinile lui iau naștere linguri, coveți, cofe, toate articole de trebuință în casele sadovenilor, atât în trecut cât și în prezent.

Contact Producător 

📲 Coca Nicolae: 0744 699 635

Pânze, Cămăși și Ițari

Până la mândra cămașă și inconfundabilii ițari purtate de feciorii bucovinei e cale lungă. La fel ca și temelia unei case, aceste piese ale portului popular au și ele o bază. Doamna Maria Constantinescu țese pânza fără de care cămășile și ițarii nu ar exista. Acest element cheie al hainelor tradiționale este, mai apoi, împodobit cu elemente folclorice care dau unicitate portului. Mai pe scurt “Finis origine pendet.”

Contact Producător 

📲 Constatinescu Maria: 0746 194 447

Cizme, Ghetuțe, Opinci, Curele din piele naturală

Încălțămintea românească a celor mai vechi timpuri își are și în Sadova un înaintaș. Domnul Constantin Coldovan duce mai departe una dintre străvechile meserii, transmise din tată în fiu, meseria de opincar. Opincile, parte a portului tradițional, ce își au rădăcinile din vremea dacilor sunt în continuare făurite cu mândrie de către meșterul nostru popular, alături de alte încălțări și accesorii din piele precum ghete, cizme sau curele.

(Fun fact: Primul român care a făcut înconjurul lumii, a purtat pe tot parcursul călătoriei opinci, schimbând 497 de perechi.)

Contact Producător 

📲 Coldovan Constantin: 0732 875 762

Priștori (Catrințe)

Priștoarea sau după denumirea ei mult mai consacrată, catrința, deservește ca și fustă în portul popular tradițional al femeilor. Articolul vestimentar moștenit de la vechile generații este purtat cu aceeași mândrie și dragoste pentru tradiție de sadovence. Doamna Angela Cotruț țese priștori, având grijă ca acestea să rămână și pentru generațiile tinere un simbol al portului popular și un motiv de fală de o frumusețe unică.

Contact Producător 

📲 Cotruț Angela: 0742 576 839

ro_RORO