• Legenda Lacului Iezer

    Lacul Iezer Sadova

Lacul menționat pentru prima dată în 1594, ascunde o legendă. Izvorul acestei legende este necunoscut deoarece există din străbuni, iar vremea a trecut peste ea cât și peste misteriosul lac.

Se spune că pe fundul lacului stă ascunsă o comoară atât de valoroasă încât ar fi nevoie de 5 generații pentru ca familia celui care o găsește să o cheltuiască în întregime.

De misterul din lac sunt responsabili tătarii care au ascuns acolo nenumărate bijuterii, lingouri de aur și mii de bani de argint. Comoara care sălășluiește în adâncul lacului este păzită cu dârzenie de vipere și păstrăvi gigantici care cutreieră apa.

Acești paznici neobișnuiți pot lua forme umanoide și veni pe uscat pentru a-i păcăli pe trecători și a-i transforma la rândul lor în ocrotitori ai comorii.

Dacă reziști în fața chemărilor în adâncuri, aceștia se sperie deoarece ești mai puternic decât ei și vor fi dispuși să îți îndeplinească 7 dorințe. Dacă vei fi necugetat și îți vei dori comoara din lac, dorința ta va rămâne neîmplinită și vei fi osandit la sărăcie.

Existența comorii este susținută de un fenomen neobișnuit. O flacără gălbuie, care în fapt nu arde și nu dogorește poate fi văzută în lac, dar doar în jurul zilelor importante, precum cea de Crăciun, Paște sau Sânziene.

ro_RORO