Comuna Sadova este o oază prosperă a civilizației rurale românești care a adăpostit și continuă să adăpostească o importantă moștenire a tradiției și culturii străvechi. Din acest motiv, ideea de bază a identității vizuale create pentru “satul cu oameni frumoși” a fost integrarea unor simboluri străvechi care defineau viața țăranului român.

Străbunii obișnuiau să folosească o serie de simboluri provenite, în preponderență, din ritualul comuniunii omului cu natura cât și din legătura acestuia cu divinitatea.

Simbolurile acestea erau atât de importante pentru oamenii acelor vremuri, încât majoritatea dintre ele erau consemnate pe casele tradiționale și pe portul popular ca elemente de decor și identitate culturală.

În următoarele rânduri ne-am străduit să vă introducem în această lume mitică a simbolisticii tradiționale, care reprezintă Sadova ca brand, dar și din punct de vedere istoric, cultural și tradițional.

 1. Soarele

Reprezintă un element sacru, strâns legat de activitatea de zi cu zi a țăranului român care nu-și putea duce la bun sfârșit treburile gospodărești decât sub straja marelui astru. Simbol al binelui, luminii, căldurii și, nu în ultimul rând, al vieții, soarele era văzut în trecut ca un adevărat talisman.

2. Bradul

Reprezintă, în cultura română, “pomul vieții”. Este un simbol al realizării, al prosperității și al trăiniciei. Prin impozanța sa este văzut ca un străjer al tuturor valorilor reprezentative ale binelui. Importanța spirituală și tradițională a bradului poate fi regăsită în continuare în ritualul construcției caselor, mai exact sub forma “struțului”. Din păcate, acest simbol și-a pierdut din caracterul sacru.

3. Coarnele

Sunt un exponent al simbolului berbecului care reprezintă energia și forța, caracteristici ale masculinității. Pot fi văzute ca și o reprezentare a turmei, cea mai de preț comoară a țăranului român, a cărui ocupație de bază era oieritul. 

4. Apa

Este un simbol care apare des în folclorul românilor. Ea este reprezentativă elementului feminin și semnifică substanța primordială a vieții. Este una dintre materiile prime care ne trimite cu gândul la regenerare și vitalitate. Acest simbol poate este regăsit în lirica populară ca un remediu al dorului față de persoana iubită. Totodată, pentru țăranul român, apa reprezenta bogăția era în stransă legătură cu divinitatea. În van ar fi muncit gospodarul pământul dacă acesta nu ar fi fost udat de ploaia pe care divinitatea o trimitea.

5. Floarea creață

Simbol inspirat din motivele de pe iile tradiționale bucovinene. Pe portul popular sunt folosite în preponderență ornamente care își au inspirația din natură, acestea simbolizând prosperitatea și prospețimea. Floarea este, așadar, unul dintre elementele florale, vegetal realiste preferat de cusătorese.

6. Munte

Provine din simbolistica tradițională românescă și reprezintă un loc sacru unde se întâlnesc forțele divine. Pe de altă parte, este un simbol al pământului, un principiu feminin care naște și apără viețuitoarele și care se contopește cu principiul masculin al bradului. 

7. Crucea

În Bucovina simbolul crucii este întalnit pe copturile pentru Paște cât și în ritualurile sacre ale nunții, înmormântării sau botezului. Acest simbol este protectorul omului credincios în fața oricărui element malefic care se poate abate peste viața sa, distrugând cursul acesteia. Întâlnim modelul crucii și în modelul brodat pe portul popular îmbrăcat în zile de sărbătoare, mai exact pe cămăși.

Simbolurile reprezentative ale Sadovei își au, așadar, izvorul din lumea mitică, străveche a țăranului român de demult. Pentru ca acestea să nu dispară, noi le-am adus din nou la lumină incluzându-le în identitatea vizuală a comunei ca elemente definitorii ale acesteia. Elementele sunt într-o perfectă concordanță cu ceea ce satul cu oameni frumoși reprezintă ca și locație turistică, istorică și culturală.

ro_RORO