• 6 activități recomandate vara în Sadova

Plaiuri pitorești de un farmec aparte scăldate-n soare!  Vara aceasta vă propunem să ne lăsăm pașii purtați către Sadova, locul în care fiecare experiență trăită nu se poate numi decât autentică. Iată deci 6 activități autentice pentru zilele calde, aici în inima Bucovinei

1. Plimbă-te pe Via Transilvanica

În cazul în care vrei să-ți relaxezi mintea și să îți încânți privirea, recomandăm o pllimbare ușoară pe traseul Via Transilvanica. Garantăm că întâlnirea cu natura va fi de neuitat, aerul proaspăt îți va invada plămânii, iar gândul îți va zbura departe la o lume de basm, căci așa este și peisajul de care vei da plimbându-te pe aceste meleaguri. 

2. Culege roadele pădurii 

Pădurea este parte din familia sadovenilor și mereu le oferă câte ceva în dar. Vara este momentul când pot fi culese afine, ciuperci sau plante medicinale. Este, așadar, șansa ta să înveți câteva dintre secretele străbunilor cu privire la roadele miraculoase pe care codrul le oferă. Alături de această experiență primești în dar și un peisaj montan magnific, șuieratul vântului și cântecul mlădios al păsărilor care cutreieră zona.

3. Vizită la lacul Iezer

Că tot e vremea cea mai bună în care redescoperim frumusețile pe care ni le oferă natura, o plimbare de-a lungul lacului poate fi relaxarea deplină de care ai nevoie în cadrul unei zile de vacanță. Contopește-te cu natura și fă o plimbare pe lac cu hidrobicicleta, bucură-te de peisajele de un verde terapeutic, întinde-te pe o pătură ori instalează un hamac lângă mal, sau aventurează-te pe cărările pădurii și vei descoperi lacul Bolatău. Calea către această oază de liniște poate fi găsită după ce se străbate la pas sau cu mașina drumul forestier care iese din localitate, drum ce se îndreaptă spre pădure. 

4. Făcutul fânului

Fânul sau pologul, reprezintă în zilele de vară activitatea principală a mândrilor sadoveni, activitate ce implică multă osteneală. Cu toate acestea, truda la polog de dimineață până apune soarele, este încărcată de o atmosferă plăcută iar timpul pare că trece mai ușor. Localnicii sunt bucuroși în a primi ajutor, așadar considerăm că o astfel de experiență este mai mult decât binevenită. Ce-ar fi să mânuiești cu iscusință coasa, să îngrijești pământurile cu grebla, să înalți o claie de fân, sau să le aduci apă rece de izvor harnicilor bucovineni?

5. Degustă Bucovina

În satul cu oameni frumoși oaspeții sunt mereu întâmpinați cu masa plină. Cele mai bune rețete locale încep pe lângă casă, în zona traiului în natură, cu ingrediente simple și dedicare trup și suflet. Ceea ce-ți propunem e să te lași purtat de mirosul irezistibil al experiențelor culinare, gătite ca pe vremuri și să iei parte la un atelier de mâncăruri tradiționale, într-un cadru autentic, unde vei putea observa, prepara, și în cele din urmă vei putea degusta, preparate specifice precum carnea și brânzeturile de casă, bulzul bucovinean, ciulamaua, sau chiar desertul favorit al bucovinenilor pe timp de vară, căpșunile cu smântână și mămăligă. Experiența nu se va încheia însă, fără un pahar de țuică sau vin, ca la ele acasă. 

rezervă: Oana Bedrule – 0765 404 934

Și, cum tot mai căutate căutate sunt bunătățile bucovinene,vă îndemnăm să învățați cum se prepară dar și să degustați, mâncarea de bază a ciobanilor din zonă, balmoșul bucovinean, de care suntem convinși că vă veți îndrăgosti. Vă vom trimite direct la locul în care a luat naștere, la stâna bucovineana sadova, de pe munții rarău.

6. Cum se face o ie?

Știm că o spunem des și ne mândrim cu ea, însă ia este cunoscută drept cea mai de preț valoare a bucovinenilor. Ea avea și are multe semnificații în portul popular, tipul și materialul din care este cusută indicând ocazia la care va fi purtată. În Sadova poți asista la procesul de creație al unei astfel de ii, cu oameni autentici. Totul e să te lași ghidat de îndeletnicirile care au dus tradiția mai departe și vei contribui direct la păstrarea acesteia, alături de oameni ce pun pasiune și dragoste în cultură. În final nu vei mai observa motivele și simbolurile ce apar pe ie ca simple elemente de decor, ci vei vedea o poveste, o semnificație.

contact:  Viorica Latiș – 0742470607

                 Zahara Botă – 0752696821

 

Credem că argumentele aduse te-au convins să ne faci o vizită vara aceasta. Dacă nu, te invităm să descoperi și alte experiențe aici. Cu siguranță vei găsi ceva pe gustul tău.

ro_RORO