• 6 preparate pe care să le încerci când vizitezi Sadova

Sadovenii sunt foarte mândri de rădăcinile lor culinare, iar acest lucru se vede ori de câte ori aceștia celebrează un moment important, căci bucatele alese nu lipsesc niciodată de pe masă.
Te vei gândi că poți achiziționa din magazin orice produs cu iz tradițional bucovinean, dar noi te îndemnăm să mănânci la un restaurant local cum ar fi Dor De Munte sau chiar acasă la un sătean inimos și primitor. Gustul autentic al bucatelor preparate cu migală și iscusință de localnici nu poate fi înlocuit cu niciun produs din supermarket, te vei convinge de asta.

Mai jos ți-am pregătit o listă de delicatese din Bucovina cu care să te delectezi și pe care să le încerci atunci când ajungi pe meleagurile Sadovei.

P.S.: Recomandăm o masă copioasă înainte de a parcurge articolul!

Clătite cu brânză Sadova Bucovina

1. Clătite ca-n Bucovina

Ne pare rău că îți distrugem dieta, dar un mic răsfăț dulce nu strică nimănui. Te vei îndrăgosti de clătitele din Bucovina de la prima îmbucătură, căci nu sunt ca celelalte pe care le-ai mâncat până acum. Mai exact, clătitele umplute cu brânză dulce de vaci sunt așezate într-o tavă, acoperite cu smântână și răsfățate la cuptor. Tot acest deliciu se servește cu un sos de vanilie și scorțișoară care creează o explozie de gusturi.

Poale-n brâu Sadova Bucovina

2. Poale-n Brâu 

Continuăm lista cu delicii dulci, un alt preparat specific zonei. Denumirea acestor plăcinte vine din timpuri de mult apuse, atunci când gospodinele purtau fuste lungi și își încingeau șorțuri la brâu. Vestimentația nu foarte confortabilă le determina pe femei să-și suflece mânecile și să-și aranjeze hainele în fel și chip atunci când se apucau de preparat plăcinte. Ingredientele de bază ale acestui preparat tradițional sunt: făină albă, drojdie, smântână, lapte, zahăr, brânză de vaci, gălbenușuri de ou și griș. 

3. Ciorbă Rădăuțeană

Unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare, atât de români cât și de străinii care vizitează micul colț de rai numit Bucovina. Se spune că acest preparat ar fi fost inventat undeva prin anii ‘70, la Rădăuți, în încercarea unei femei de a satisface dorința soțului său, preparându-i o ciorbă de burtă cu gust de pui. Ingredientele principale sunt: piept de pui, smântână, gălbenuș de ou și legume precum morcov, ceapă și ardei. Ciorba se servește cu mujdei și oțet. 

drob de mie Sadova Bucovina

4. Drob de miel

Vedeta de pe masa de Paște, drobul de miel este un preparat tradițional cu o însemnătate religioasă printre creștini. Se spune că mielul sacrificat ale cărui măruntaie sunt folosite pentru acest preparat, reprezintă jertfa lui Hristos pentru omenire. 

Așadar, Paștele în Sadova nu există fără acest preparat culinar preparat din ficat, plămâni, splină, inimă și rinichi de miel, verdețuri, ouă fierte și crude. Poate că ingredientele nu par a fi foarte prietenoase, dar gustul… gustul e cel care contează și care face din acest fel de mâncare unul cu adevărat unic.

tochitura bucovineana Sadova

5. Tochitură Bucovineană

O altă delicatesă care lasă gura apă oricărui gurmand și nu numai. La origini, tochitura este o mâncare tradițională românească, dar care se prepară diferit în funcție de zona în care te hotărăști să o savurezi. În Sadova vei fi servit cu o porție generoasă și de nerefuzat de tochitură din carne de porc, cârnăciori afumați, costiță și slănină afumată, acompaniată de mămăligă de barabule (cartofi) ca-n Bucovina, ouă ochiuri și brânză de burduf.
Ți-am făcut poftă, așa-i? Hai în Sadova și savurează o tochitură autentică care îți va încânta simțurile.

6. Tocăniță de hribi

Poate că ați mai auzit de alte denumiri ale acestui preparat precum ciulama de ciuperci sau franțuzescul Champignons à la crème. Ei bine, noi vă spunem din surse sigure că gustul nu se compară. Tochitura de hribi este un preparat iubit de sadoveni, foarte popular în zona Bucovinei realizat din hribi proaspeți, culeși de prin pădurile care ocrotesc această zonă. Casă bună cu hribii fac și alte ingrediente care dau gust și savoare acestui preparat, printre care: unt, smântână și ouă. Pentru ca experiența culinară să fie completă recomandăm să o servești cu niște mămăliguță proaspătă și fierbinte.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ai rezistat cu brio acestor tentații. Noi te așteptăm să ne faci o vizită și să guști din fiecare fel pe care l-am prezentat, dar și din celelalte bucate care te așteaptă aici, căci bucătăria bucovineană e vastă și nespus de gustoasă.

ro_RORO